تفریحی ، سرگرمی ، سلامت ، روانشناسی ، دانلود آهنگ ، دانستی ها
رژیم سم زدایی چیست؟ باورهای غلط و حقایقی که باید بدانید 2021
پنج شنبه 5 فروردين 1400 ساعت 19:17 | بازدید : 131 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

مواد غذایی مؤثر در سم‌زدایی کدام‌اند؟ رژیم سم زدایی چیست؟ مزایا و معایب رژیم سم زدایی چیست؟ جایگزین سالم برای رژیم سم ‌زدایی چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه ما باشید.

امروزه در بسیاری از مجلات و وب‌سایت‌ها به‌طور گسترده‌ای شاهد تبلیغات رژیم سم ‌زدایی هستیم. انواع رژیم سم ‌زدایی ۳روزه و ۷‌روزه با وعده کاهش وزن، افزایش سلامت و سایر فواید وجود دارند. بیشترِ برنامه‌های رژیم سم ‌زدایی بر محدودیت چشمگیر کالریِ دریافتی و مصرف آب‌میوه‌ها و اسموتی‌ها استوارند؛ اما بر اساس اظهارات بسیاری از متخصصان تغذیه، رژیم‌های سم‌‌زدایی ریشه علمی ندارند و حتی ممکن است این رژیم‌های غذایی تأثیری معکوس داشته باشند و فرد را با اضافه‌وزن یا سوءتغذیه مواجه کنند.در این مقاله از مجله اینترنتی ماهتوتا،با رژیم سم زدایی و تأثیر آن بر سلامت بیشتر آشنا می‌شویم.

رژیم سم ‌زدایی از کجا آمده است؟

ایده سم‌‌زدایی به هزاران سال قبل بازمی‌گردد. بر اساس برخی منابع، فرایند سم‌زدایی در دوران مصر باستان و در آیین‌های مذهبی سرخ‌پوستان آمریکایی دیده شده است. رهایی بدن از سموم و افزایش سلامتی ایده جذابی به نظر می‌آید؛ اما متأسفانه این نظریه از شواهد علمی قوی برخوردار نیست.

در علم پزشکی، اصطلاح «سم‌زدایی» نوعی فرایند است که در آن، بدن از الکل و داروها و سموم پاک می‌شود. درمان‌های سم‌زدایی در بیمارستان‌ و تحت‌نظر پزشک با استفاده از داروها یا سایر درمان‌ها انجام می‌شود. منتها نظریه رژیم سم ‌زدایی متفاوت است. بسیاری از این نظریه‌ها به رهایی بدن از سمومی اشاره دارند که در زندگی روزمره با آنها روبه‌رو می‌شویم. این سموم بیشتر شامل حشره‌کش‌ها و آفت‌کش‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها، ترکیباتی شیمیایی حاصل از بسته‌بندی غذاها، شوینده‌ها، افزودنی‌های غذایی، فلزات سنگین، آلودگی‌های موجود در هوا، دارو و سیگار است.

حتما بخوانید » تمرینات شکم برای بانوان

بسیاری از برنامه‌های سم‌زدایی ادعای خروج این ضایعات از بدن را دارند که نتیجه‌شان افزایش انرژی، پوستی شفاف، کاهش وزن و سایر مزایاست. متأسفانه پژوهش‌های بالینیِ باکیفیت و مستقلی در حمایت از این ادعاها وجود ندارد.

مواد غذایی مؤثر در سم‌زدایی کدام‌اند؟

رژیم سم زداییرژیم سم زدایی

نوشیدنی‌ها و غذاهای هر رژیم سم ‌زدایی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. نویسندگان یک مقاله پژوهشی، که در سال ۲۰۱۵ در مجله تغذیه و سوخت‌وساز (Journal of Nutrition and Metabolism) چاپ شد، برخی غذاهای مؤثر در سم‌زدایی بدن را معرفی کردند. از جملۀ این غذاها می‌توان به سیر، گریپ‌فروت، رزماری و انواع چای اشاره کرد. البته این پژوهشگران به این نکته هم اشاره کردند که افراد باید وعده غذایی خود را از پزشک مجرب دریافت کنند.

ناگفته نماند که هیچ دستورالعمل معیار و خاصی برای غذاهای مخصوص سم‌زدایی وجود ندارد، ولی برخی برنامه‌ها در میان مردم محبوب‌تر شده‌اند.
حتما بخوانید » آموزش مدیتیشن

بیشترِ رژیم‌های سم‌زدایی بر کاهش غذاهای فراوری‌شده مانند کالباس‌، نان‌ها و پاستاهای فراوری‌شده، غذاهای محتوی شکر و سدیم اضافی تأکید دارند. بسیاری از برنامه‌های سم‌زدایی غذاهای مصرفی‌تان را محدود به میوه‌ها، سبزیجات و گوشت بدون چربی می‌کنند. همچنین بیشترِ برنامه‌های سم‌زدایی فقط به مصرف آب‌میوه و مصرف‌نکردن غذاهای جامد محدود می‌شوند. سالم‌ترین برنامه‌های سم‌‌زدایی اجازه می‌دهند شما غذاهای مختلف را از تمامی گروه‌های غذایی دریافت بکنید. این گروه‌های غذایی شامل این موارد است:

  • میوه‌ها؛
  • سبزیجات؛
  • غلات کامل؛
  • روغن‌های سالم؛
  • غذاهای پروتئینی؛
  • لبنیات بدون چربی یا کم‌چرب.
متأسفانه آن دسته از برنامه‌های سم‌زدایی که همه این گروه‌های غذایی را در خود جای می‌دهند چندان رایج نیستند.

مزایا و معایب رژیم سم زدایی را بشناسید

بسیاری از دنبال‌کنندگان، این رژیم را به‌خاطر کاهش وزنِ سریع انتخاب می‌کنند. البته معمولا نمی‌توان با برنامه‌های کوتاه‌مدت وزن کم کرد؛ ولی می‌توانید مقداری از وزن آب بدنتان را با رژیم سم‌ زدایی با کربوهیدرات پایین کاهش بدهید. مزیت دیگر این برنامه‌ها کوتاه‌مدت‌بودن آنهاست. یک برنامه سم‌‌زدایی ۳روزه شاید برای برخی عملی‌تر باشد و بتواند گامی به‌سمت ایجاد عادت‌های سالم‌تر در سبک زندگی افراد باشد.

با این ‌حال، مشکل این برنامه‌ها این است که بدون برنامه‌ای بلندمدت برای تغذیه‌ای سالم، احتمالا مزایای رژیم سم ‌زدایی خیلی زود از بین می‌رود و شما مجددا به الگوی تغذیه روزمره‌تان برمی‌گردید.

یک پژوهش نشان داد که رژیم‌های سم‌زدایی معمولا به‌خاطر کالری پایین، در کوتاه‌مدت مؤثرند؛ اما پس از بازگشت به رژیم غذایی عادی، معمولا تأثیرات آنها از بین می‌رود و دوباره وزن فرد افزایش می‌یابد. اگر رژیم سم ‌زدایی کالری پایینی داشته باشد، احتمالا پس از آن میل فرد به پرخوری دوباره وزنش را افزایش می‌دهد. تحقیقات نشان داده‌اند وقتی یک رژیم غذایی خیلی محدودکننده باشد، فرد خودش را بیشتر در معرض پرخوری و افزایش وزن قرار می‌دهد.

حتما بخوانید » کاهش وزن با هدف‌گذاری صحیح

باورهای غلط درباره رژیم سم‌زدایی

ادعاهایی درباره رژیم سم ‌زدایی در رسانه‌ها دیده می‌شود. بهتر است پیش از شروع این رژیم، از راستی این ادعاها آگاه بشوید.

باور اول: رژیم سم‌ زدایی به افزایش سطح انرژی کمک می‌کند

برخی رژیم‌های سم‌زدایی کالری دریافتی‌تان را به‌طور چشمگیری کاهش می‌دهند؛ برای مثال، برخی رژیم‌های سم‌زدایی آب‌میوه‌ها ممکن است در روز فقط ۶۰۰ کالری به بدنتان برسانند. این مقدار بسیار کمتر از نیاز روزانه فرد به دریافت کالری است. بدون دریافت انرژی کافی، احتمال بروز بی‌حالی و خستگی فرد وجود دارد. با این ‌حال، اگر رژیم سم‌ زدایی بتواند مواد مغذی موردنیازتان را فراهم کرده و دریافت کافئین، الکل و غذاهای سرشار از شکر را کاهش بدهد، ممکن است پس از گذشت چند روز، احساس افزایش انرژی بکنید.

باور دوم: باید در طول رژیم سم زدایی از مکمل‌های مخصوص استفاده کرد

رژیم سم زدایی؛ هرآنچه باید بدانید + برنامه ۷ روزه - با داشتن رژیم غذایی سالم نیاز به مصرف مکمل ها نیست.

برخی شرکت‌ها مکمل‌های مخصوص رژیم سم زدایی را با قیمت‌های نسبتا گران عرضه می‌کنند. این مکمل‌ها معمولا شامل مکمل‌های فیبر، چای سبز یا سایر قرص‌هایی‌اند که گمان می‌رود موجب افزایش انرژی و کاهش وزن بشوند؛ اما لازم است بدانید نیازی به پرداخت پول برای مکمل‌های غذایی نیست. زمانی‌که رژیم غذایی خوبی محتوی انواع غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات داشته باشید، فیبر موردنیازتان را دریافت می‌کنید. همچنین دریافت مایعات کافی، در کنار کالری مناسب، به تأمین انرژی بدن و سوخت‌وساز سالم کمک می‌کند.

حتما بخوانید » کاهش وزن زنان بالای ۴۰ سال 10 توصیه طلایی لاغری

باور سوم: دمنوش‌های ملین و محصولات پاک‌سازی روده بزرگ سم‌زدایی را افزایش می‌دهند

برخی منابع ادعا می‌کنند محصولات‌شان می‌تواند سم‌‌زدایی را افزایش بدهد. هیچ شواهدی وجود ندارد که مصرف محصولات ملین به سم‌زدایی بدن کمک می‌کند. بر اساس اعلام مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)، برنامه‌های سم‌زدایی محتوی ملین‌ها ممکن است موجب اسهال شدید بشوند و در نهایت، فرد را با کم‌آبی (دهیدراسیون) و عدم‌تعادل الکترولیت‌ها مواجه بکنند.

باور چهارم: رژیم سم‌ زدایی به بهبود برخی بیمار‌ی‌ها کمک می‌کند

رژیم سم‌ زدایی نه‌تنها برای برخی بیماری‌های خاص مفید نیست، بلکه ممکن است موجب بدترشدن آنها نیز بشود. هیچ تحقیقاتی مبنی بر تأثیر مثبت این رژیم بر بهبود فشار خون، کلسترول یا بهبود سلامت قلب وجود ندارد. این رژیم می‌تواند برای افراد دیابتی خطرناک باشد. هر رژیمی که مصرف مواد غذایی را به‌شدت محدود بکند و قند خون را پایین بیاورد، ممکن است برای افراد دیابتی یا کسانی که دارو مصرف می‌کنند خطرناک باشد.

فقط تغذیه سالم در کنترل برخی بیماری‌ها مؤثر است.

مقایسه رژیم سم ‌زدایی با سایر رژیم‌ها

رژیم سم زداییرژیم سم زدایی

به‌طور کلی، رژیم‌های سم‌زدایی، نسبت به سایر رژیم‌ها یا توصیه‌های متخصصان تغذیه، مزیت چندانی ندارند.

از نظر هم‌خوانی با دستورالعمل وزارت کشاورزی آمریکا (USDA)، بیشترِ رژیم‌های سم‌زدایی نمی‌توانند درشت‌مغذی‌ها (چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها) یا ریزمغذی‌های (ویتامین‌ها و مواد معدنی) موردنیاز بدن را تأمین بکنند. حتی اگر این رژیم‌های غذایی کالری موردنیاز را تأمین بکنند، بازهم ممکن است فرد را با کمبود کربوهیدرات، لبنیات، و بسیاری از پروتئین‌‌ها و چربی‌های سالم مواجه بکنند.

بسیاری از رژیم‌های محبوب چند سال اخیر (مثل رژیم اتکینز و رژیم سواحل جنوبی) مانند رژیم سم ‌زدایی با یک مرحله محدودکننده شروع می‌شوند؛ برای مثال، رژیم اتکینز با حذف تقریبا همه کربوهیدرات‌ها آغاز می‌شود، اما این رژیم‌ها بر خلاف رژیم سم ‌زدایی برنامه‌ای دارند که به‌مرور تبدیل به یک رژیم درازمدت سالم‌تر می‌شوند و تمامی گروه‌های غذایی را دربرمی‌گیرند.

حتما بخوانید » یوگا در خانه

جایگزینی سالم برای رژیم سم ‌زدایی

اگر احساس سنگینی و سستی می‌کنید، چرا یک برنامه کوتاه‌مدت سالم برای سم‌زدایی را دنبال نمی‌کنید؟ تلاش کنید ۷ روز مصرف غذاهای ناسالم را کاهش دهید و به‌جای آن روی غذاهای مغذی و فراوری‌نشده تمرکز کنید. این تغییر کوتاه‌مدت در برنامه غذایی روزمره به شما این فرصت را می‌دهد تا میوه‌های تازه، سبزیجات تازه، غلات کامل و روغن‌های گیاهی سالم را امتحان بکنید.

در طول دوره سم‌‌زدایی ۷‌روزه، غذاهای فراوری‌شده، لبنیات پرچرب، غلات تصفیه‌شده و غذاهای محتوی شکر، کافئین، گوشت‌های فراوری‌شده و چاشنی‌ها را حذف بکنید. همچنین در طول این دوره، بهتر است از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری بکنید. الکل در بدن بیشتر در کبد تجزیه می‌شود. بخشی از الکل به استالدهید تبدیل می‌شود. استالدهید یک ترکیب شیمیایی است که می‌تواند پیش از دفع، به سلول‌های کبد و بافت‌های بدن آسیب برساند. با حذف الکل، علاوه ‌بر کمک به استراحت کبدتان، می‌توانید تمرینی برای ایجاد عادات سالم داشته باشید.

حتما بخوانید » برگ انبه برای لاغری

در این دوره ۷‌روزه:

۱. غذاهای سالم بخورید

هیچ قاعده و معیار سختی برای مصرف غذایی خاص در طول رژیم ۷روزه سم‌زدایی وجود ندارد. با این حال، باید تمرکزتان را بر مصرف میوه‌ها و سبزیجاتِ سرشار از آنتی‌اکسیدان، غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات کامل، مغزها و دانه‌ها بگذارید. البته باید این غذاها را در حد اعتدال مصرف بکنید. همچنین مصرف پروتئین‌های گیاهی و محصولات پروبیوتیک نیز در راه رسیدن به هدفتان کمکتان می‌کند.

۲. به‌اندازه کافی مایعات بنوشید

رژیم سم زدایی؛ هرآنچه باید بدانید + برنامه ۷ روزه - مصرف مایعات فراوان در رژیم سم زدایی ضروری است.

مصرف مقدار زیاد آب در دفع سموم از بدن کمکتان می‌کند. زمانی‌که در رژیم سم‌ زدایی هستید، باید حداقل ۸ لیوان آب در روز مصرف بکنید. این شامل ۱ لیوان آب در اول صبح می‌شود. همچنین افزودن آبِ لیموترش به آب می‌تواند به شما در شروع فرایند سم‌‌زدایی کمک بکند. برخی افراد نیاز بیشتری به مایعات داشته و برخی نیاز کمتری به آن دارند. با اینکه تشنگی راهنمایی برای نیازتان به مایعات است، بهتر است با پزشکتان در مورد میزان مناسب دریافت مایعات مشورت بکنید.

۳. فعالیت‌های فیزیکی را فراموش نکنید

فعالیت‌های فیزیکی گردش خون را افزایش می‌دهند و این امر خود به دفع سموم از بدن کمک می‌کند. برای افزایش گردش خون در طول رژیم سم‌ زدایی ، می‌توانید تمرینات سبک را به برنامه روزانه‌تان بیفزایید. از جمله این اقدامات می‌توان به راه‌رفتن یا شرکت‌کردن در کلاس‌های یوگا اشاره کرد. از آنجا ‌که ممکن است در چند روز اول مشکل دریافت انرژی داشته باشید، بد نیست تمرینات ورزشی‌تان را به‌صورت کوتاه و متناوب انجام بدهید. اگر به‌طور منظم ورزش نمی‌کنید، پیش از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک مشورت بکنید.

رژیم سم زدایی

حتما بخوانید » لاغری

نکاتی درباره آمادگی بیشتر برای رژیم سم زدایی

اگر تصمیم گرفته‌اید وارد رژیم سم زدایی شوید، لازم است به نکات مهمی توجه کنید. اگر برنامه‌ریزی داشته باشید و با پزشک متخصص مشورت بکنید، برنامه سم‌‌زدایی موفقیت‌آمیزتر خواهد بود. برای داشتن رژیم سم‌ زدایی بهتر، به نکات زیر توجه بکنید.

۱. از قبل، خود را برای شروع برنامه آماده کنید

در مرحله آماده‌سازی، باید برای هفته پیش ‌رویتان برنامه‌ریزی کنید. با برنامه‌ریزیِ هوشمندانه برای تغذیه، احتمال سردرگمی‌تان در طول رژیم سم ‌زدایی کاهش می‌یابد. همچنین می‌توانید از این زمان استفاده کرده و آشپزخانه‌تان را از غذاها و نوشیدنی‌های نامناسب وسوسه‌کننده خالی کنید.

۲. عوارض جانبی را مدیریت کنید

از عوارض جانبی بالقوه رژیم سم‌زدایی می‌توان به انرژی پایین، سطح قند خون پایین، دردهای عضلانی، خستگی، سردرد، سرگیجه و حالت تهوع اشاره کرد. برای کاهش عوارض جانبی رایج رژیم سم ‌زدایی مانند سردرد و حالت تهوع، بهتر است در روزهای پیش از شروع رژیم سم‌ زدایی ، کافئین و غذاهای فراوری‌شده و شیرین‌کننده‌های مصنوعی را از رژیم غذایی‌تان حذف بکنید.

اگر آمادگی حذف کافئین را ندارید، می‌توانید از نوشیدنی‌های با کافئین پایین مانند چای سبز و چای سفید استفاده بکنید.

همچنین اگر عادت به مصرف مقدار زیادی فیبر ندارید، ممکن است چند روزی زمان ببرد تا بدنتان به مصرف غذاهای پرفیبر رژیم سم‌ زدایی عادت بکند. برای تحریک دستگاه گوارشی بد نیست دمنوش‌هایی مانند چای زنجبیل، دمنوش نعنا فلفلی و دمنوش دارچین را مصرف کنید. معمولا در روزهای ۴ و ۵ رژیم سم ‌زدایی بیشترِ افراد احساس انرژی بیشتری می‌کنند و وضعیت گوارش‌شان بهبود می‌یابد.

حتما بخوانید » تاثیرات زیره سبز سلامتی و لاغری

۳. با پزشک مشورت کنید

پیش از شروع برنامه سم‌‌زدایی با پزشکتان مشورت بکنید. رژیم سم ‌زدایی ۷‌روزه برای همۀ افراد مناسب نیست. در صورت داشتن برخی مشکلات مانند بیماری‌های کبدی، دیابت، سرطان، بیماری کلیه یا اختلالات تغذیه‌ای، بهتر است پیش از شروع این رژیم با پزشک مشورت بکنید. همچنین در صورت وجود هرگونه نگرانی درمورد تغییرات در رژیم غذایی‌تان، با پزشک مشورت بکنید تا متوجه بشوید رژیم سم ‌زدایی برایتان مناسب است یا خیر.

حتما بخوانید » کاهش استرس

کلام آخر

رژیم‌های غذاییِ مختلفی برای کاهش وزن و افزایش سلامت وجود دارند. شاید تبلیغات رژیم سم زدایی بسیار جذاب باشند؛ اما بیشترِ انواع این رژیم‌ها تأثیر چشمگیر درازمدتی ندارند. اگر می‌خواهید رژیم سم زدایی را دنبال کنید، بهتر است نوعی از آن را انتخاب کنید که مواد غذایی مختلف را در خود گنجانده باشد.

حتما بخوانید » کاهش وزن

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع » verywellfitwebmd
 
برچسب‌ها: سم زدایی ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


انواع سبک های ارتباطی ؛ چگونه روابطی سالم‌تر و زندگی موفق‌تری داشته باشیم؟ 2021
پنج شنبه 5 فروردين 1400 ساعت 19:17 | بازدید : 811 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

چگونه زندگی موفق‌تری داشته باشیم؟ تعریف سبک های ارتباطی چیست؟ انواع سبک های ارتباطی چه سبک هایی هستند؟ نتایج تحقیقات درباره سبک های ارتباطی چیست؟ تکنیک‌های ساده برای تغییر سبک های ارتباطی چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه ما باشید.

چرا گاهی مکالماتمان خوب پیش می‌روند؛ اما همان موضوع با فرد دیگری به‌طرز ناامید‌کننده‌ای شکست می‌خورد؟ یکی از دلایل این اتفاق سبک های ارتباطی اشتباهی است که سال‌هاست خودمان و دیگران آنها را به کار می‌بریم.در این مقاله از مجله اینترنتی ماهتوتا، سبک های ارتباطی مختلف را باهم بررسی می‌کنیم تا بیاموزیم چگونه روابط سالم‌تری داشته باشیم و در ادامه موفقیت‌های بیشتری کسب کنیم.با ما همراه باشید.

سبک های ارتباطی چه هستند؟

سبک های ارتباطی (Communication Styles) راه‌های گسترده‌ای‌اند که افراد به‌کمک آنها با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند. ۴ نوع سبک ارتباطی اصلی وجود دارد: منفعل، پرخاشگر، منفعل ـ پرخاشگر، و قاطع. دانستن این سبک های ارتباطی به کیفیت روابط شما کمک می‌کند. قدرت حل مکالمات پیچیده بستگی به توانایی شما برای ارتباط دارد. شما باید بتوانید با فرد موردنظر خود وارد صحبت شوید و مکالمه را پیش ببرید.

اما گاهی عادت‌ها و سبک ارتباطی دو طرف بین آنها سدی قرار می‌دهد. در این وضعیت، دور از ذهن نیست که آن رابطه به مرحله از هم پاشیدن برسد. رابطه بهتر، نقش بسیار مهمی در ایجاد فرهنگ مثبت در خانه، شرکت، دانشگاه یا حتی جامعه بازی می‌کند.

چرا سبک های ارتباطی مهم‌اند؟

سبک های ارتباطیسبک های ارتباطی

داشتن روابط بامعنی، در موفقیت در هر جنبه از زندگی سهمی حیاتی دارد. ما به ارتباطات نیاز داریم، چون:

  • داشتن روابط بین‌فردی قوی و باثبات، اثر مثبتی روی سلامت روان و فیزیکی ما دارد. در نقطه مقابل، داشتن روابط اجتماعی ضعیف، اثرات بیماری‌زایی روی سلامتی می‌گذارد؛
  • کسانی که حس می‌کنند با دیگران در ارتباط‌اند، با احتمال کمتری به اضطراب یا افسردگی دچار می‌شوند؛
  • کسانی که روابط عمیقی دارند، عمر طولانی‌تری می‌کنند؛
  • مهارت های ارتباطی خوب و توانایی برقراری ارتباط با دیگران، به‌طور مستقیم با موفقیت شغلی و عملکرد کاری در ارتباط است؛
  • سبک های ارتباطی مؤثر، در خانواده هم محیط سالم و مستحکمی را پایه‌ریزی می‌کند.

ارتباط با افراد نیازمند مکالمه است؛ اما همان طور که همه ما بارها تجربه کرده‌ایم، در زمان مکالمه خرابی‌های زیادی بار می‌آید. گاهی بدون اینکه بدانیم، چیزهایی می‌گوییم که سبب می‌شود یک نفر سر به بیابان بگذارد، یک نفر خود را از ما پنهان کند یا یک نفر آماده جنگ در برابرمان شود. از طرفی، برخی از تعاملات هم ما را گیج و نامطمئن می‌کند. انگار قادر نیستیم به‌خوبی از کلمات برای ابراز احساسات و افکار خود استفاده کنیم. در نهایت، گاهی آن لحظات طلایی هم اتفاق می‌افتند که تعامل مناسب، ما را به کسی نزدیک‌تر می‌کند؛ طوری‌ که هر دو طرف احساس می‌کنیم درک شده‌ایم و مورد احترام قرار گرفته‌ایم. حقیقتا روابط عمیق معنای زندگی است. زمانی که رابطه‌ای معنی‌دار را به دست می‌آوریم، ورقِ بازی برمی‌گردد.


حتما بخوانید » تقویت اراده و تسلط بر تمایلات خود با 33 راهکار علمی


نتایج تحقیقات درباره سبک های ارتباطی

سبک های ارتباطیسبک های ارتباطی

دانش امروزی از روی اتفاقاتی که در فرایند تعامل افراد رخ می‌دهد پرده برداشته است. علوم عصب‌شناسی و اجتماعی نشان داده‌اند که:

  • افراد بر اساس رفتار کلامی یا غیرکلامی دیگران، درباره آنها برداشت‌های فوری می‌کنند؛
  • افراد در طول زمان به‌طور نسبی الگوی رفتاری ثابتی را نشان می‌دهند؛
  • رفتاری که افراد با دیگران دارند بر اساس ادراکشان از یکدیگر است؛
  • قاطعیت یا پاسخ‌گویی از مهم‌ترین ابعاد رفتاری انسان‌اند.

الگوهای رفتاری ما در طول زمان به عادت تبدیل می‌شود و نمی‌توانند همگام با افکار و احساساتمان تکامل یابند. به همین دلیل، در خیلی از مواقع، چیزی که می‌گوییم، با چیزی که منظورمان است تفاوت دارد. عادت‌های ارتباطی‌مان اصولا بازتاب مناسبی از افکار و احساسات پویای ما نیست؛ پس باعث می‌شود طرف مقابل منظورمان را اشتباه برداشت کند. این عادت‌ها در طول تعاملاتمان روی ادراک و پاسخ اطرافیان ما اثر می‌گذارد. به‌طور هم‌زمان، ما هم در حال قضاوت رفتارهایی از دیگران هستیم که از روی عادت انجام می‌دهند. ما هم گاهی از درک آنچه طرف مقابل می‌خواسته منتقل کند عاجز می‌مانیم. این فرایند شکافی در تعامل ایجاد می‌کند و در غالب مواقع رخ می‌دهد.

نویسنده کتاب «هوش مکالمه» (Conversational Intelligence) توضیح می‌دهد نسبت مکالماتی که در آن برداشت ناقص اتفاق می‌افتد به کل، ۹ به ۱۰ است. معنی این آمار این است که ما از کلامی که ادا می‌کنیم منظوری داریم، اما سبکمان و الگوهایمان و ادراک طرف مقابل سر راه قرار می‌گیرد و باعث می‌شود درون‌مایه کلام منتقل نشود.

حالا چگونه مطمئن شویم چیزی که می‌گوییم با هدفمان هم‌راستا است؟ بیایید باهم انواع سبک های ارتباطی را بررسی کنیم و یاد بگیریم که برای داشتن مکالمات بهتر، باید کدامشان را تمرین کنیم.


حتما بخوانید » بهترین رمان های جهان 133 رمان بسیار جذاب و خواندنی


انواع سبک های ارتباطی

همان طور که گفتیم، افراد الگوهای رفتاری کلامی یا غیرکلامی را در خود پرورش می‌دهند که در طول زندگی تقریبا به ثبات می‌رسد. این عادت‌ها روی ارتباط‌های ما اثر می‌گذارند. البته همه می‌توانند الگوهای متفاوتی را یاد بگیرند و تمرین کنند؛ اما سبک های ارتباطی کلی که اکثر افراد از روی عادت استفاده می‌کنند، شامل موارد زیر است:

۱. سبک های ارتباطی: منفعل‌ها

سبک های ارتباطی: منفعل

کسانی که از لحاظ سبک ارتباطی منفعل (Passive communication) هستند در ابراز وجود خود مشکل دارند. این افراد تمایل دارند تسلیم دیگران شوند. آنها از بیان نظر خود، دفاع از حق خود، تعریف و رسیدن به نیازهای خود اجتناب می‌کنند. این افراد نسبت به موقعیت‌های آسیب‌زا یا خشم‌آور، واکنش آشکار نشان نمی‌دهند. در عوض، اجازه می‌دهند این نارضایتی‌ها و ناراحتی‌ها به‌طور مداوم افزایش یابد. آنها معمولا حتی از جمع‌شدن این احساسات منفی هم آگاه نیستند. اینکه نمی‌توانند احساسات و افکار خود را ابراز کنند معمولا منشأ سوء‌تفاهم می‌شود و زمینه ایجاد احساس خشم یا ناامیدی را فراهم می‌آورد.


حتما بخوانید » زیگورات چغازنبیل – نخستین میراث جهانی ایران 2021


این افراد در برابر رفتارهای غیرقابل‌قبول صبوری می‌کنند؛ اما وقتی از آستانه تحمل خود عبور کنند، اصولا رفتارهای انفجاری از خود بروز می‌دهند. البته متأسفانه میزان خشم‌ آنها با اتفاقی که افتاده توازنی ندارد و بنابراین، بعد از انفجارشان، احتمالا احساس شرم و احساس گناه و گیجی می‌کنند و دوباره به حالت منفعل خود بازمی‌گردند.

چگونه سبک ارتباطی منفعلانه را تشخیص دهیم؟

افراد منفعل را می‌توانید از طریق رفتارهای زیر تشخیص دهید:

  • زبان بدن ضعیفی دارند؛
  • به‌قول معروف «حزب باد» هستند؛
  • برایشان سخت است که «نه» بگویند؛
  • نمی‌توانند به‌خاطر خودشان قاطع باشند؛
  • برقراری ارتباط چشمی برایشان مشکل است؛
  • هنگام صحبت احساس معذب و مقصر بودن دارند؛
  • در بیان احساسات، نیازها و نظرات خود ناموفق هستند؛
  • به دیگران اجازه می‌دهند عمدی یا سهوی حقوق آنها را زیر پا بگذارند.

این سبک ارتباطی باعث می‌شود افراد منفعل عموما احساسات زیر را با خود به دوش بکشند:

  • احساس اضطراب (به این دلیل که زندگی‌شان خارج از کنترل به نظر می‌رسد)؛
  • احساس افسردگی( به این دلیل که خود را اسیر و ناامید می‌یابند)؛
  • احساس سردرگمی (چون احساسات خود را نادیده می‌گیرند)؛
  • احساس رنجش پنهانی (چون نیازهایشان برآورده نمی‌شود)؛
  • احساس ناپختگی (چون با مسائل زندگی روبه‌رو نمی‌شوند).

افراد منفعل جملاتی مانند زیر را می‌گویند، در ذهن خود تکرار می‌کنند یا باور دارند:

  • «هیچ‌کس به احساسات من اهمیتی نمی‌دهد»؛
  • «من فقط می‌خواهم همه باهم کنار بیایند»؛
  • «نمی‌دانم حق و حقوقم چیست»؛
  • «نمی‌توانم حق خود را بگیرم»؛
  • «مهم نیست»؛
  • «ضعیفم».

۲. سبک های ارتباطی: پرخاشگرها

سبک های ارتباطی: پرخاشگر

سبک ارتباطی پرخاشگر (Aggressive Communication) نقطه مقابل سبک منفعلانه است. کسانی که در محل کار، خانه یا در میان دوستانشان از این سبک ارتباطی استفاده می‌کنند تمایل دارند بر بحث‌ها مسلط باشند. آنها شنونده خوبی نیستند، به دیگران مدام دستور می‌دهند و سوالات گستاخانه‌ای می‌پرسند. در واقع، آنها خودمحورند و تمام دغدغه‌شان درباره خودشان است. آنها عواطف و احساسات خود را به‌گونه‌ای ابراز می‌کنند و چنان مدافع خواسته‌های خود هستند که باعث تجاوز به حقوق دیگران می‌شود. سبک ارتباطی پرخاشگر در رفتار یا گفتار (یا هر دو) توهین‌آمیز است. در جایگاه اختیارات، بیشتر از اینکه رهبر باشند رئیس‌اند.


حتما بخوانید » بازدید مجازی رایگان از موزه‌های معروف جهان 10 موزه مشهور دنیا را رایگان ببینید


چگونه سبک ارتباطی پرخاشگر را تشخیص دهیم؟

افراد پرخاشگر را می‌توانید از طریق رفتارهای زیر تشخیص دهید:

  • اخم می‌کنند؛
  • درباره دیگران جروبحث می‌کنند؛
  • به دیگران به‌عمد خیره می‌شوند؛
  • تلاش می‌کنند بر دیگران مسلط شوند؛
  • آستانه تحمل پایینی در زمینه ناامیدی دارند؛
  • با صدای بلند و آزاردهنده‌ای صحبت می‌کنند؛
  • رفتارهای به‌شدت تکانشی از خود نشان می‌دهند؛
  • از تحقیر کردن برای کنترل دیگران استفاده می‌کنند؛
  • انگشت اشاره خود را به‌سوی دیگران نشانه می‌گیرند؛
  • از جملاتی استفاده می‌کنند که با «تو» شروع می‌شود؛
  • دیگران را نقد و سرزنش می‌کنند، می‌ترسانند یا تهدید می‌کنند؛
  • قدرت گوش‌دادن ضعیفی دارند و مدام وسط حرف دیگران می‌پرند.

این سبک ارتباطی باعث می‌شود افراد پرخاشگر تجربه‌های زیر را داشته باشند:

  • با دیگران احساس بیگانگی می‌کنند؛
  • دیگران با آنها احساس بیگانگی می‌کنند؛
  • احساس ترس و نفرت در دیگران ایجاد می‌کنند؛
  • همواره دیگران را برای مشکلاتشان سرزنش می‌کنند و بنابراین، هیچ‌وقت به بلوغ فکری نمی‌رسند.

حتما بخوانید » بهترین بازی های دونفره خانگی 33 بازی سرگرم‌کننده برای روزهای خانه‌نشینی

سبک های ارتباطی

افراد پرخاشگر جملاتی مانند زیر را می‌گویند، در ذهن خود تکرار می‌کنند یا باور دارند:

  • «حق با من است. تو هستی که اشتباه می‌کنی»؛
  • «من به هر قیمتی شده راهم را پیدا می‌کنم»؛
  • «یا همین چیزی که من می‌گویم یا هیچ»؛
  • «من در لحظه واکنش نشان می‌دهم»؛
  • «من می‌توانم در رأس بقیه باشم»؛
  • «قوانین برای من صدق نمی‌کند»؛
  • «تو به‌اندازه کافی خوب نیستی»؛
  • «همش تقصیر توست»؛
  • «تو به من مدیونی»؛
  • «من از بقیه برترم»؛
  • «چون من گفتم»؛
  • «حق من است»؛
  • «من رئیسم».

۳. سبک های ارتباطی: منفعل ـ پرخاشگرها

سبک های ارتباطی: منفعل-پرخاشگر

افرادی که سبک ارتباطی منفعلانه ـ پرخاشگر (Passive-aggressive Communication) دارند در ظاهر منفعل‌اند؛ اما خشم و رنجشی را که حمل می‌کنند با به روش‌های غیرمستقیم یا در پشت‌صحنه بروز می‌دهند. افرادی که در این سبک رفتار می‌کنند خود را بدون قدرت، گرفتار و آزرده درمی‌یابند. در واقع، آنها خود را از رویارویی مستقیم با آنچه آزارشان داده عاجز می‌دانند. در عوض خشم خود را با کوچک‌کردن (در واقعیت یا در تجسم خود) عاملی که باعث کینه‌شان شده بروز می‌دهند.

سبک ارتباطی

حتما بخوانید » بهترین رمان های عاشقانه ایرانی 22 داستان عاشقانه زیبا از دل ادبیات ایران

چگونه سبک ارتباطی منفعل ـ پرخاشگر را تشخیص دهیم؟

یک فرد منفعل ـ پرخاشگر را می‌توانید از طریق رفتارهای زیر تشخیص دهید:

  • مشکل را انکار می‌کنند؛
  • کلامشان با عملشان یکی نیست؛
  • به‌طور مداوم نیش و کنایه می‌زنند؛
  • در اقرار به احساساتشان مشکل دارند؛
  • ماهرانه انتقام می‌گیرند تا بی‌حساب شوند؛
  • بیشتر از اینکه موضوع را با فرد موردنظر حل کنند با خود غر می‌زنند؛
  • خود را مشارکتی نشان می‌دهند، در حالی که در لایه‌های زیرین در حال خرابکاری‌اند؛
  • حالات صورتشان با کلماتی که می‌گویند یا احساسی که دارند هماهنگی ندارد (مثلا زمانی که عصبانی هستند لبخند می‌زنند).

این سبک ارتباطی باعث می‌شود افراد منفعل ـ پرخاشگر تجربه‌های زیر را داشته باشند:

  • در احساس ناتوانی غوطه می‌خورند؛
  • اطرافیان با آنها احساس بیگانگی می‌کنند؛
  • در حالی که مشکل اصلی هنوز پابرجاست، کینه‌ورزی می‌کنند و بنابراین، هیچ‌وقت بالغ نمی‌شوند.

حتما بخوانید » چگونه سبک زندگی سالم فعال و پر تحرک داشته باشیم؟ 2021

افراد منفعل ـ پرخاشگر جملاتی مانند زیر را می‌گویند، در ذهن خود تکرار می‌کنند یا باور دارند:

  • بعد از گفتن جملاتی آزاردهنده، کنایه‌دار یا گستاخانه: «شوخی می‌کنم بابا»؛
  • «احساس ضعف و آزردگی می‌کنم، در عوض با خرابکاری تلافی می‌کنم»؛
  • «توانایی مقابله مستقیم ندارم، پس اخلال ایجاد می‌کنم»؛
  • «باشه، حالا هرچی».

۴. سبک های ارتباطی: قاطع‌ها

سبک های ارتباطی: قاطع

سبک ارتباطی قاطع (Assertive Communication) کمک می‌کند خود را به‌روشی سالم و مؤثر ابراز کنید و از حق خود محکم دفاع کنید، بدون اینکه به حقوق دیگران تجاوز کنید. این سبک از گفت‌وگویی باز و صادقانه حمایت می‌کند که در عین حال، نیازهای طرف مقابل را هم در نظر می‌گیرد. افرادی که این سبک را در پیش می‌گیرند، برای خودشان، زمانشان، احساسات، روح و بدنشان ارزش قائل‌اند و برای حفظ این ارزش ایستادگی می‌کنند. قاطعیت باعث می‌شود از خودمان مراقبت کنیم.

حتما بخوانید » تربیت کودکان شاد و موفق 10 قدم علمی و موثر 2021

چگونه سبک ارتباطی قاطع را تشخیص دهیم؟

  • یک فرد قاطع را می‌توانید از طریق رفتارهای زیر تشخیص دهید:
  • زبان بدن آرامی دارند؛
  • از حق خود دفاع می‌کنند؛
  • قدرت دادن پاسخ «نه» را دارند؛
  • اوضاع را تحت کنترل خود می‌دانند؛
  • ارتباط چشمی خوبی برقرار می‌کنند؛
  • خود را با دیگران مرتبط حس می‌کنند؛
  • با لحن صدای آرام و شفاف صحبت می‌کنند؛
  • به دیگران اجازه سوء‌استفاده و توهین نمی‌دهند؛
  • بدون اینکه حرف طرف مقابل را قطع کنند، به او گوش می‌دهند؛
  • احساسات خود را هم به‌طور مناسب، شفاف و با احترام ابراز می‌کنند؛
  • توانایی این را دارند که نیازها و خواسته‌های خود را با احترام و اعتماد به نفس بیان کنند؛
  • تمایل دارند گفت‌وگویی متعادل را پیش ببرند که همه افراد فرصت صحبت را داشته باشند؛
  • از جملاتی استفاده می‌کنند که با «من» شروع می‌شود (من وقتی همه دیر سر جلسه می‌رسند، خیلی ناامید می‌شوم).

حتما بخوانید » زیباترین شهرهای جهان 60 شهر جذاب که هر گردشگری را شیفته خود می‌کنند

این سبک ارتباطی باعث می‌شود افراد قاطع تجربه‌های زیر را داشته باشند:

  • احساس می‌کنند به دیگران متصل هستند؛
  • احساس می‌کنند کنترل زندگی خود را در دست دارند؛
  • با مسائل خود روبه‌رو می‌شوند، پس بلوغ را تجربه می‌کنند؛
  • به دیگران هم فضای مناسبی می‌دهند تا مسیر بلوغ را طی کنند.

حتما بخوانید » 10 فیلم پرجستجوی گوگل در سال 2020 ؛ مردم دنیا بیشتر به‌دنبال چه فیلم‌هایی بوده‌اند؟

افراد قاطع جملاتی مانند زیر را می‌گویند، در ذهن خود تکرار می‌کنند یا باور دارند:

  • «نمی‌توانم دیگران را کنترل کنم، اما می‌توانم خودم را کنترل کنم»؛
  • «همه ما حق ابراز خودمان را در کمال صداقت و احترام داریم»؛
  • «اولویت من این است که حقوقم برآورده شود»؛
  • «به نیازها و نظرات دیگران احترام می‌گذارم»؛
  • «به حقوق دیگران احترام می‌گذارم»؛
  • «من مسئول شادی خودم هستم»؛
  • «من به آنچه هستم ایمان دارم».

حتما بخوانید » مردم جهان از چه چیزهایی بیشتر می‌ترسند؟ ؛ رایج‌ترین فوبیاهای دنیا 2021


حالا می‌توانید با یک مقایسه ساده، تشخیص دهید که چرا ۳ سبک اول به دردسر می‌انجامند. اینکه نتوانیم به حرف دیگران گوش بدهیم (سبک ارتباطی پرخاشگر)، از درگیری دوری کنیم (سبک ارتباطی منفعلانه ـ‌ پرخاشگر) یا از ابراز خود واهمه داشته باشیم (سبک ارتباطی منفعلانه)، جلوی ارتباط مؤثر را می‌گیرد.

حتما بخوانید » کاهش استرس با 20 حرکت یوگا ؛ قبل از خواب برای داشتن خواب بهتر

سبک های ارتباطی مانند مایعات‌اند و شکل محیط را به خود می‌گیرند. ممکن است شما با خانواده خود رویکرد پرخاشگر داشته باشید؛ ولی با همکاران خود منفعلانه رفتار کنید. سبک های ارتباطی در طول زمان و با تجربیاتی که کسب می‌کنیم هم تغییر می‌کنند.

تکنیک‌های ساده برای تغییر سبک های ارتباطی ناسالم

تکنیک تغییر سبک های ارتباطی

استفاده از جملات کافی نیست. مهم این است که بتوانیم مفهومی را که مدنظر داشته‌ایم منتقل کنیم. رسیدن به این نقطه به مهارت و تمرین زیادی احتیاج دارد. خبر خوب این است که سبک های ارتباطی مهارت‌هایی‌اند که می‌توانید بیاموزید و در خود تقویت کنید. ممکن است خود را اسیرشده در سبک های ارتباطی منفعل، پرخاشگر یا منفعل ـ پرخاشگر ‌بیابید؛ پس مشخص است آماده یادگیری سبکی از ارتباط هستید که شما را به تعاملات سالم‌تری برساند. این کار زمان‌بر است. سعی کنید تمایلات ارتباطی خود را تشخیص دهید و به‌تدریج الگوی خود را تعدیل کنید.

حتما بخوانید » فیلم ترسناک 35 فیلم ترسناک برتر جهان در تمام دوران

سبک ارتباطی قاطع فضایی را ایجاد می‌کند که هم شنونده و هم گوینده بتوانند در فضایی باز و همراه با احترام خود را ابراز کنند. ایجاد این فضا به ذهنی روشن، صادق و شفاف احتیاج دارد. البته این خصوصیات با پرخاشگری متفاوت است. قاطعیت کمک می‌کند پیام خود را به‌روشی دل‌پذیر به طرف مقابل منتقل کنید. این انتقال بدون حمله یا بی‌اعتنایی به مخاطبتان رخ می‌دهد.

حتما بخوانید » بهترین مستند های 2020

از این تکنیک‌های ارتباطی استفاده کنید تا بتوانید رابطه‌ای قاطع‌تر را تجربه کنید:

  • یاد بگیرید قدرت «نه گفتن» را داشته باشد؛
  • در برقراری ارتباط چشمی راحت باشید؛
  • نیازها و خواسته‌های خود را با اعتمادبه‌نفس بیان کنید؛
  • زمانی که طرف مقابل در حال صحبت است شنونده باشید؛
  • از جملات تملکی استفاده کنید که شامل کلمه «من» است (من وقتی جوابم را نمی‌دهی احساس می‌کنم مهم نیستم و به همین خاطر سرخورده می‌شوم).

حتما بخوانید » بهترین فیلم انیمیشن گلدن گلوب به پیش‌بینی ورایتی 2021

درک بهتر دیگران با دانستن سبک های ارتباطی

اینکه بدانید سبک‌ های ارتباطی چه هستند همچنین کمکتان می‌کند تشخیص دهید دیگران از کدام‌یک از این سبک‌ها استفاده می‌کنند. درک الگوی رفتاری دیگران کمک می‌کند از منظورشان رمزگشایی کنید و تصمیم بگیرید بهترین پاسخ چیست؛ مثلا ممکن است کسی با الگوی منفعلانه ـ پرخاشگر، رفتار ضدونقیضی از خود نشان ‌دهد. در این زمان، می‌توانید او را کنار بکشید و از او بپرسید همه‌چیز روبه‌راه است. و اعلام کنید که نگران هستید چیزی اشتباه پیش برود. این کمک می‌کند فرد هوشیارتر شود و احساس کند راحت‌تر می‌تواند افکار خود را ابراز کند. در این فضا، بعید نیست او عصبانیت یا ناامیدی خود را رها کند و رویکرد فعالانه‌تری در گفت‌وگو پیش بگیرد.

حتما بخوانید » شغل‌ های پردرآمد

ما همیشه از کلمات برای بیان چیزهایی استفاده می‌کنیم که قابل‌مشاهده نیستند. ما هستیم که معنی را به کلمات و موقعیت نسبت می‌دهیم تا چیزی را که در درونمان در غلیان است توصیف کنیم؛ اما فرایند درونی، احساسات، افکار، دیدگاه، نگرش و خیلی چیزهای دیگرمان ناپیدا باقی می‌ماند. خیلی سخت است که این مفاهیم را رها کنیم و توقع داشته باشیم خودشان گویا و شفاف باشند. به همین دلیل، خیلی مهم است که قبل از اینکه بخواهیم ابراز کنیم به چه فکر می‌کنیم یا چه احساسی داریم، اول خودمان را بهتر بشناسیم. برای اطلاعات بیشتر، مقالات خودشناسی چطور را مطالعه کنید.

حالا که انواع سبک های ارتباطی را یاد گرفته‌اید، وقتش رسیده خودآگاهی خودتان را توسعه دهید، گرایش‌های متعصبانه رفتاری‌تان را کشف کنید و درباره نیازهای خود به درک برسید. سپس به‌تدریج سبک رفتاری قاطع را در خود پرورش دهید، نیازهایتان را با قاطعیت بیان کنید و با اعتمادبه‌نفس درخواست داشته باشید.


حتما بخوانید » 29 بازی ‌گروهی مختلف برای دورهمی‌های دوستانه 2021


سخن آخر

اهداف شما هرچه که می‌خواهند باشند (شغل، خانواده، مسائل مالی)؛ تا زمانی‌که یاد نگیرید چطور ارتباط برقرار کنید، به آن دست نخواهید یافت. تعامل به‌معنی دادوبیدادکردن یا حرف آخر را زدن نیست. همچنین به‌معنی فرارکردن از جروبحث هم نیست. همان‌ طور که در این مقاله توضیح دادیم، ارتباطات قوی به‌معنی درک نیازهای خود است. اینکه یاد بگیرید چطور در عین اینکه برای پیام اطرافیانمان ارزش قائل هستید، نیازهای خود را به‌طور شفاف بیان کنید.

شما به کدام سبک ارتباطی عادت کرده‌اید؟ آیا آماده تغییر هستید؟ نظرتان را درباره این مطلب با ما در میان بگذارید.


در ادامه بخوانید » ساخت شمع در خانه


منبع » uky soulsalt
 
برچسب‌ها: زندگی موفق‌ ,

موضوعات مرتبط: سبک زندگی , سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


مشکلات بعد از زایمان و روش های موثر برای رفع آنها 2021
پنج شنبه 5 فروردين 1400 ساعت 19:15 | بازدید : 121 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

رایج‌ترین مشکلات بعد از زایمان چه مشکلاتی هستند؟ روش های مقابله با مشکلات بعد از زایمان چه مشکلاتی هستند؟ علت مشکلات رایج مادران بعد از زایمان چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه ما باشید.

پس از زایمان، تمام توجه‌ها از مادر به نوزاد منتقل می‌شود. با این حال، مراقبت از خود مادر هم بعد از زایمان مهم است. مادران علاوه بر اینکه باید یاد بگیرند چگونه از نوزاد خود مراقبت کنند، خودشان هم از نظر عاطفی و جسمی تغییرات زیادی را تجربه خواهند کرد.این تغییرات با مسائل و دشواری‌هایی همراه است.در این مقاله از مجله اینترنتی ماهتوتا، راهکارهایی برای مقابله با مشکلات مختلف جسمی و عاطفی که ممکن است پس از زایمان به وجود بیایند ارائه شده است.

حتما بخوانید » زایمان در آب

۱. درد واژن

از مشکلات احتمالی پس از زایمان پارگی واژن است. اگر در حین زایمان پارگی ناحیه واژن داشته‌اید یا پزشک برای بازکردن دهانه واژن برشی در آن ایجاد کرده باشد، ممکن است زخم برای چند هفته دردناک باشد. برای تسکین درد، این توصیه‌ها را در نظر بگیرید:

  • منطقه را با کیسه یخی خنک کنید؛
  • روی بالش یا حلقه بالشتی بنشینید؛
  • پس از دفع ادرار یا مدفوع، حتما خود را با آب گرم بشویید؛
  • چند بار در روز ۵ تا ۱۰ دقیقه باسن را در حمام آب گرم (لگن با آب گرم) قرار دهید؛
  • برای جلوگیری از یبوست از ملین استفاده کنید، زیرا یبوست باعث تشدید درد و زخم می‌شود.

حتما بخوانید » کمبود شیر مادر

۲. بخیه سزارین

اگر سزارین شده‌اید، باید کاملا از زخم سزارین مراقبت کنید. دستوراتی را که کارکنان بیمارستان یا پزشک برای مراقبت از آن ناحیه داده‌اند با دقت انجام دهید. اگر اجازه دارید، زخم سزارین را به‌آرامی با آب و صابون روزی یک بار تمیز کنید. حتما زخم را با حوله نرم یا اگر زخم تازه است با استفاده از سشوار خشک کنید. به‌جز برای آغوش‌گرفتن نوزادتان، چیزی را بلند یا حمل نکنید. همچنین قبل از اجازه پزشک، ورزش را شروع نکنید.

حتما بخوانید » پاره شدن کیسه آب جنین

۳. درد سینه و نوک سینه

مشکلات بعد از زایمانمشکلات بعد از زایمان

پس از زایمان، سینه‌ها بعد از چند روز پر از شیر می‌شوند. هرچند این مسئله طبیعی است، تورم آنها ممکن است آزاردهنده باشد. برای درد سینه‌ها از کمپرس گرم یا سرد روی آنها استفاده کنید. سوتین شیردهی و گشاد بپوشید. برای جلوگیری از گرفتگی و درد، در هر جلسه شیردهی از هر دو سینه شیر دهید.

شیردهی ممکن است باعث ایجاد درد و ترک در نوک سینه شود. به‌مرور زمان، نوک سینه‌ها سفت می‌شوند و به شیردهی عادت می‌کنند؛ بنابراین بعد از مدتی دیگر احساس درد نمی‌کنید. اما در اوایل شیردهی باید نوک سینه‌ها را با استفاده از کرم‌های مخصوص چرب کنید. بعد از هر جلسه شیردهی، کرم را به نوک سینه‌ها بمالید تا از ترک‌خوردن آنها جلوگیری کنید و اگر ترک خورده‌اند، به درمانشان کمک کنید.

مشکلات بعد از زایمان

حتما بخوانید » افزایش شیر مادر

کرم ماموگل

ماموگل یک کرم موضعی است که برای جلوگیری از ترک نوک سینه در دوران شیردهی استفاده می‌شود. این کرم حاوی عصاره گل همیشه‌بهار و گل ختمی است. این گیاهان دارای خواص ضدالتهابی‌اند که به بهبود مشکلات پوست نوک سینه‌ها کمک می‌کنند. همچنین باعث می‌شوند سلول‌های پوست به‌سرعت بازسازی و ترمیم شوند. می‌توانید این کرم را بعد از هر جلسه شیردهی روی نوک سینه‌ها بمالید.

حتما بخوانید » 13 خوراکی خطرناک برای کودکان زیر 1 سال

۴. شیردهی

عادت‌کردن به شیردهی گاهی سخت است، هم برای مادر و هم برای نوزاد. نوزادان باید تقریبا هر ۲ تا ۳ ساعت یکبار و حتی بعضی اوقات بیشتر شیر بخورند. یافتن بهترین روش یا حالت برای شیردهی و کمک به نوزاد برای مکش شیر نیز ممکن است دشوار باشد. البته بعد از چند هفته، شما و نوزادتان به شیردهی و شیرخوردن عادت خواهید کرد و این کار برایتان راحت‌تر می‌شود و هر دو می‌توانید از مزایای شیردهی بهره ببرید.

در طی روزهای اول پس از تولد، مقدار کمی شیر از سینه خارج می‌شود؛ زیرا نوزاد شما برای رفع گرسنگی به شیر زیادی نیاز ندارد (حدود ۳ قاشق غذاخوری در طول ۲۴ ساعت). اولین شیر رنگ نارنجی مایل به زرد دارد و به آن آغوز یا کلستروم می‌گویند. به این شیر به‌اصطلاح طلای مایع می‌گویند؛ زیرا سرشار از مواد مغذی و آنتی‌بادی است (پروتئین‌هایی که از نوزاد شما در برابر عفونت محافظت می‌کنند).

بعد از حدود ۲ تا ۴ روز مقدار شیر افزایش می‌یابد و احساس می‌کنید سینه‌ها پر و سفت شده‌اند. این شیر هنوز آنتی‌بادی و مواد مغذی دارد و به‌علاوه، حاوی چربی و کالری لازم برای رشد کودک شماست. اگر نگران کافی‌نبودن مقدار شیرتان هستید، می‌توانید مکمل‌هایی را که به افزایش شیر مادر کمک می‌کنند امتحان کنید.

حتما بخوانید » آماده کردن فرزند اول برای فرزند دوم در طول بارداری

مکمل شیرافزا

مشکلات بعد از زایمانمشکلات بعد از زایمان

شیرافزا مکملی گیاهی است که برای افزایش تولید شیر مفید است. این مکمل حاوی ۴ گیاه رازیانه، زیره، شنبلیله و شوید است. بر مبنای منابع علمی، همه گیاهان به‌کاررفته در شیرافزا به تولید شیر کمک می‌کنند. تحقیقات نشان داده‌اند مصرف این گیاهان در مادران شیرده تولید شیر را افزایش می‌دهد و در نتیجه، به افزایش وزن نوزادان منجر می‌شود. علاوه بر این، ثابت شده است که شوید دل‌درد نوزادان را کاهش می‌دهد.

ترکیب این گیاهان در مکمل شیرافزا موجب شده است محصول مؤثرتری ایجاد شود که برای کمک به افزایش شیر مادر و تأمین نیازهای نوزاد بسیار مفید و اثربخش‌تر است. معمولا ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از شروع مصرف شیرافزا، افزایش تولید شیر شروع می‌شود؛ اما برای بعضی از مادران ممکن است ۲ هفته طول بکشد تا اثر این مکمل دیده شود.

حتما بخوانید » 16 بیماری خودایمنی در دوران بارداری+حفظ سلامت مادر

۵. یبوست

ابتلا به یبوست پس از زایمان امری طبیعی است. این امر ممکن است به‌دلایل مختلفی باشد. اگر برای زایمان داروی مسکن یا بیهوشی مصرف کرده‌اید، این داروها ممکن است باعث یبوست شوند. اگر در هنگام زایمان پارگی واژن داشته‌اید یا پزشک برای بازکردن دهانه واژن برشی در ناحیه واژن ایجاد کرده است، ممکن است به‌دلیل درد همراه با دفع، از دفع‌کردن مدفوع اجتناب کنید. برای کمک به کاهش یبوست، مقدار زیادی آب بنوشید و غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات سبوس‌دار، میوه‌ و سبزیجات مصرف کنید. اگر تا ۴ روز پس از زایمان دفع نداشته‌اید یا این کار برایتان بسیار دردناک است، با پزشک خود برای استفاده از ملین صحبت کنید.

بعد از زایمان

حتما بخوانید » سفر در دوران بارداری 15 باید و نباید هرآنچه باید بدانید

داروی فیبروگل

داروی فیبروگل

فیبروگل یک ملین گیاهی پودری است که حاوی پوست دانه اسفرزه است. ماده مؤثر این گیاه، پسیلیوم، پر از فیبر است. پسیلیوم در روده آب را جذب می‌کند و باعث نرم‌شدن مدفوع و آسان‌شدن دفع می‌شود؛ بنابراین، هنگام مصرف فیبروگل، لازم است آب کافی بنوشید. یکی از مزایای فیبروگل این است که بر خلاف سایر ملین‌ها نفخ شکم را افزایش نمی‌دهد و می‌تواند برای درمان و پیشگیری از یبوست استفاده شود. با پزشک خود یا ماما برای استفاده از فیبروگل جهت کمک به پیشگیری و رفع یبوست در دوره پس از زایمان صحبت کنید.

۶. بواسیر (هموروئید)

بواسیر تورم دردناک در یک رگ راست‌روده است و ممکن است در دوران بارداری یا به‌علت فشار در هنگام زایمان ظاهر شود. بواسیر ممکن است باعث درد، خارش و خون‌ریزی پس از دفع شود. نشستن در آب گرم به‌مدت ۱۰ دقیقه، چند بار در روز، به تسکین درد کمک می‌کند. کرم‌های بواسیر حاوی هاماملیس نیز خارش و درد را کاهش می‌دهند.

حتما بخوانید » تاثیرات خوردن آووکادو در دوران بارداری چیست؟

کرم هموروهرب

کرم هموروهرب

هموروهرب کرمی است که برای تسکین علائم ناراحتی، سوزش، خارش و درد ناشی از بواسیر داخلی و خارجی استفاده می‌شود. هموروهرب حاوی آب هاماملیس، تنتور بنزوئین و اکسید روی است. هاماملیس و اکسید روی دارای اثرات ضدالتهابی‌اند که به اثربخشی آنها در تسکین درد و ناراحتی بواسیر کمک می‌کند. بنزوئین با کاهش تورم، موجب تسکین خارش و درد می‌شود. اکسید روی نیز برای محافظت از ناحیه مقعد در برابر تحریک بیشتر مفید است. ترکیب این مواد در هموروهرب با سازوکارهای مختلف برای تسکین علائم مرتبط با بواسیر مؤثر است.

حتما بخوانید » تاثیرات خوردن انبه در دوران بارداری

۷. کاهش وزن پس از زایمان

بعد از زایمان ممکن است به نظر برسد که هنوز باردار هستید. این طبیعی است. بیشتر زنان در هنگام زایمان ۶ کیلوگرم از جمله وزن نوزاد، جفت و مایع آمنیوتیک را از دست می‌دهند. در روزهای بعد از زایمان، به‌خاطر دفع مایعات باقی‌مانده، وزن کم خواهید کرد. اکثر مادران می‌خواهند اضافه‌وزن دوران حاملگی را زودتر کم کنند؛ اما رژیم شدید و کاهش سریع وزن ممکن است به شما و کودکتان (در صورت شیردهی) آسیب برساند.

ممکن است چندین ماه طول بکشد تا تمام وزنی را که در دوران بارداری به دست آورده‌اید از دست بدهید. برای کاهش وزن، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و مقدار مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. خوب است بدانید شیردهی ممکن است به کاهش وزن و کوچک‌شدن شکم شما کمک کند؛ زیرا شیردهی انقباض رحم کمک می کند و موجب تنظیم متابولیسم بدن پس از بارداری می‌شود.

پس از اجازه پزشک، می‌توانید ورزش را شروع کنید. شدت ورزش را به‌تدریج افزایش دهید. در ابتدا با قدم‌زدن در خانه شروع کنید. سپس در محله قدم بزنید و وقتی آماده شدید، می‌توانید تمرینات دیگری را نیز انجام دهید. خیلی خودتان را تحت فشار قرار ندهید. یادتان باشد به بدن خود توجه کنید و شدت تمرینات را در سطحی مناسب و ایمن برای بدن افزایش دهید.

۸. تغییرات خلق‌وخو پس از زایمان

مشکلات بعد از زایمانمشکلات بعد از زایمان

بعد از زایمان ممکن است دچار نوسانات خلقی شوید. لحظه‌ای از آوردن نوزادتان به خانه خوش‌حالید و لحظه‌ای دیگر غمگین. بدانید که شما یگانه مادری نیستید که این احساسات را تجربه می‌کنید. ۷۰ تا ۸۰ درصد زنان در چند هفته اول پس از زایمان احساس غم دارند. این نوسانات خلقی به‌خاطر تغییرات هورمونی، کمبود خواب و استرس نگهداری از نوزاد است.

مشکلات زایمان

اگر این احساسات بیش از چند هفته طول بکشد یا احساس کنید که زندگی روزمره بسیار سخت شده است، ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشید. اگر احساس غم و اندوه، اضطراب، بی‌ارزشی یا ناامیدی شدید دارید، به پزشک مراجعه کنید. از هر ۴ مادر، ۱ مادر دچار افسردگی پس از زایمان می‌شود. یگانه راه برای بهترشدن، کمک گرفتن از پزشک و متخصص است.

تغذیه پس از زایمان

بعد از تمام تغییراتی که بدن شما در طول زایمان پشت‌سر گذاشته است، باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید تا به بدنتان برای بازسازی کمک کنید و برای مراقبت از نوزادتان انرژی کافی داشته باشید. حتما مایعات زیادی بنوشید؛ به‌خصوص اگر شیر می‌دهید. آب و شیر گزینه‌های خوبی‌اند. مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل (مانند نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، نان سنگک، جو و جو دوسر) و پروتئین (مثلا گوشت، مرغ، ماهی، توفو، تخم‌مرغ، لبنیات، آجیل و حبوبات) را افزایش دهید.

مولتی فیکس بانوان

مولتی فیکس بانوان

مولتی فیکس بانوان یک مکمل مولتی‌ویتامین و مواد معدنی است که مخصوص خانم‌ها فرموله شده است. پس از زایمان و در دوران شیردهی توصیه می‌شود برای تأمین نیازهای روزمره بدن و جایگزینی ذخایر ویتامین‌ها و مواد معدنی که در دوران بارداری مصرف شده است از مکمل مولتی‌ویتامین استفاده شود. هنگام شیردهی، برای کمک به رشد بدن و مغز نوزاد، نیاز روزانه به برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی بیشتر است (حتی در مقایسه با دوران بارداری). توصیه می‌شود برای تأمین نیازهای بدن خود و نوزادتان، همراه با یک رژیم غذایی سالم، مکمل مولتی‌ویتامین و مواد معدنی مصرف کنید.

سخن آخر

دوران پس از زایمان هیجان‌انگیز، متغیر و پراسترس است. با به‌کارگیری این توصیه‌ها، مراقبت از خودتان در کنار مراقبت از نوزادتان و نیز با کمک‌گرفتن از دیگران در صورت نیاز، این دوران را راحت‌تر می‌گذرانید. فراموش نکنید از این لحظات نهایت لذت را ببرید، چون به چشم‌برهم‌زدنی می‌گذرند.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
 
برچسب‌ها: زایمان , بارداری ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


کم‌خونی؛27 علائم کم‌خونی،15روش‌ درمان کم خونی
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:51 | بازدید : 167 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

کم‌خونی و علائم کم‌خونی قطعا می‌توانند دردسرساز باشند و مشکلات زیادی را به وجود آورند. برای مقابله با کم‌خونی باید به خوبی آن را بشناسید.

یکی از مشکلاتی که ممکن است در طول زندگی برای افراد زیادی ایجاد شود، کم‌خونی است. در حقیقت کم‌خونی زمانی رخ می‌دهد که تعداد گلبول‌های قرمز در حال گردش در بدن، کاهش پیدا کند؛ این بیماری را می‌توان شایع‌ترین اختلال خونی هم معرفی کرد.همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

بر اساس نتایج یکی از پژوهش‌های منتشرشده در نشریه The Lancet، تقریبا یک‌سوم جهان به یک نوع از کم‌خونی مبتلا هستند؛ البته نتایج این پژوهش در سال ۲۰۱۵ میلادی منتشر شد. معمولا این بیماری به دلیل سایر موارد بهداشتی ایجاد می‌شود که در تولید سلول‌های قرمز سالم بدن تداخل دارند یا میزان خرابی و از بین رفتن سلول‌ها را افزایش می‌دهد. در این مقاله قصد داریم مشکل کم‌خونی را به صورت کامل، کالبدشکافی کنیم.

علائم کم‌خونی

شایع‌ترین علائم و نشانه‌های کم‌خونی، خستگی است. البته نشانه‌های دیگری هم می‌توانند حکایت از وجود مشکل کم‌خونی در افراد داشته باشند که عبارتند از:

  • رنگ پریدگی پوست
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • نفس‌های کوتاه و بریده بریده
  • احساس درد در قفسه سینه
  • سردرد

افرادی هم که مبتلا به کم‌خونی خفیف هستند هم ممکن است علائم اندکی را تجربه کنند. البته این امکان هم وجود دارد که هیچگونه علائمی را تجربه نکنند.

  •  احساس وزوز در گوش
  • تغیر در حس چشایی
  • خارش در بدن
  • تمایل به خوردن یخ
  • ایجاد زخم در گوشه‌های دهان
  • احساس درد در زبان
  • افسردگی

دلایل و انواع کم‌خونی

یک گوشی معاینه پزشکی در کنار عبارت کم خونی

بدن انسان برای ادامه حیات خود نیازمند RBCs بوده که در حقیقت همان هموگلوبین شناخته می‌شود. هموگلوبین انتقال‌دهنده پروتئین پیچیده‌ای بوده که به مولکول‌های آهن متصل است. این مولکول‌های پیچیده وظیفه انتقال اکسیژن از ریه به سایر نقاط بدن را بر عهده دارند؛ بنابراین کاملا واضح است نقش آن‌ها تا چه اندازه حیاتی است.

برخی شرایط بهداشتی می‌تواند منجر به پایین آمدن سطح گلبول‌های قرمز خون شود. کم‌خونی در انواع مختلفی وجود دارد و حتی برخی از آن‌ها هم علت خاصی ندارند. این مسئله باعث می‌شود تشخیص کم‌خونی در برخی افراد، دشوار شود.

اگر بخواهیم شما را با سه علت اصلی کم‌خونی آشنا کنیم، قطعا موارد زیر از مهم‌ترین آن‌ها به حساب می‌آیند. البته سعی کردیم موارد مهم را به صورت کامل تشریح و مورد بررسی قرار دهیم.

کمبود واحدهای خونی

کم‌خونی به دلیل فقر آهن را می‌توان به عنوان یکی از شایع‌ترین انواع کم‌خونی معرفی کرد و معمولا علت اصلی آن هم کاهش واحدهای خونی است. کمبود آهن در خون باعث ایجاد این مشکل می‌شود.

هنگامی که بدن واحدهای مهم خونی را از دست دهد، آب را از بافت‌های فراتر از جریان خود می‌کشد تا بتواند عروق خونی را پر کند. این آب اضافی باعث رقیق شدن خون خواهد شد و نتیجه آن هم کاهش تعداد RBC است.

ریزش واحدهای خونی می‌تواند حاد، سریع یا مزمن باشد. برخی از دلایل ریزش سریع واحدهای خونی را می‌توان جراحی، زایمان یا تروما عنوان کرد. از دست دادن مزمن واحدهای خونی می‌تواند در بیشتر اوقات، علت اصلی کم‌خونی باشد. این بیماری می‌تواند به علت زخم معده، سرطان یا نوع دیگری از تومور اتفاق بیفتد.

سایر دلایل کم‌خونی ناشی از ریزش واحدهای خونی را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:

  • شرایط دستگاه گوارش همانند زخم، بواسیر، سرطان یا گاستریت
  • استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی همانند آسپیرین و ایبوپرفون
  • خونریزی شدید قاعدگی در بانوان

مزایای آهن – کم‌خونی

آهن می‌تواند در حفظ بسیاری از عملکردهای بدن همانند انرژی و تمرکز کلی، موثر باشد. البته نباید از فرایندهای دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و تنظیم دمای بدن هم غافل شویم. معمولا فواید آهن تا زمانی که یک فرد به رشد کامل نرسد، مورد توجه قرار نمی‌گیرد و همین مسئله ممکن است باعث ایجاد خستگی، تپش قلب، رنگ پریدگی پوست و نفس نفس زدن شود.

سلامت در دوران بارداری – کم‌خونی

حجم خون و تولید گلبول‌های قرمز در دوران بارداری به صورت چشمگیری افزایش می‌یابد تا جنین در حال رشد با اکسیژن و مواد مغذی تامین شود؛ این مسئله را می‌توان به عنوان علت اصلی افزایش تقاضای افراد برای مصرف آهن عنوان کرد.

در حقیقت بدن انسان به طور معمول و در دوران بارداری، جذب آهن را به حداکثر خواهد رساند که همین مسئله می‌تواند در کمبود آهن تاثیر داشته باشد. کمبود آهن در دوران بارداری می‌تواند خطر زایمان زودرس یا پایین بودن وزن نوزاد را افزایش دهد. همچنین ذخیره کم مقادیر آهن هم می‌تواند در اختلال رشد شناختی یا رفتاری نوزادان هم تاثیرگذار باشد. زنان بارداری که دچار فقر آهن هستند، شرایط بهتری برای ابتلا به عفونت‌ها را دارند؛ علت اصلی این موضوع را می‌توان پشتیبانی آهن از سیستم ایمنی بدن عنوان کرد. واضح است که مصرف مکمل‌های آهن برای زنان بارداری که دچار کمبود آهن هستند، واجب و ضروری است، اما باید زیر نظر پزشک این مصرف مکمل آهن انجام شود.

افزایش انرژی – کم‌خونی

وجود مقادیر کافی آهن در رژیم غذایی می‌تواند در بازده مصرف انرژی هم تاثیرگذار باشد. آهن حامل اکسیژن به عضلات و مغز است. همچنین برای عملکرد ذهن و جسم هم بسیار موثر و البته قابل توجه است. سطح پایین آهن می‌تواند منجر به عدم تمرکز، افزایش تحریک‌پذیری و کاهش استقامت شود.

عملکرد بهتر در ورزش – کم‌خونی

کمبود آهن در میان ورزشکاران، علی‌الخصوص ورزشکاران زن به مراتب بیشتر دیده می‌شود. به نظر می‌رسد این مسئله در ورزشکاران زن فعال در رشته‌های استقامت هم در برابر سایر فعالیت‌های ورزشی، نمود بیشتری دارد. برخی پژوهشگران معتقدند بانوان فعال در رشته‌های استقامت باید ۱۰ میلی‌گرم آهن بیشتر از حد مجاز در هر روز مصرف کنند.

کمبود آهن در ورزشکاران موجب کاهش عملکرد ورزشی و تضعیف فعالیت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. کمبود هموگلوبین می‌تواند عملکرد بدن را هنگام فعالیت ورزشی کاهش دهد، زیرا توانایی بدن در انتقال اکسیژن به عضلات کاهش پیدا خواهد کرد.

ریسک‌پذیری در مصرف آهن

در بزرگسالان، دوز مکمل‌های خوراکی می‌تواند به اندازه ۶۰ الی ۱۲۰ میلی‌گرم در روز باشد. این دوزها به طور معمول برای زنانی که باردار هستند و از نظر میزان آهن وضعیت خوبی ندارند، اعمال می‌شود. ناراحتی معده را می‌توان به عنوان یکی از مشکلات پیرامون مصرف مکمل آهن عنوان کرد، بنابراین تقسیم دوزها در طول روز می‌تواند سودمند باشد.


حتما بخوانید » تاثیرات تخم شنبلیله برای دیابت


بزرگسالانی که دارای سیستم گوارش سالم هستند، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند؛ این خطر ناشی از وجود مقادیر زیاد آهن در بدن است. همچنین افراد مبتلا به اختلال ژنتیکی هموکروماتوز هم در شرایط خوبی قرار ندارند و علت آن را می‌توان جذب آهن بیشتر از غذا عنوان کرد.

این مسئله می‌تواند باعث تجمع آهن در کبد و سایر بخش‌های بدن شود. همچنین ممکن است موجب ایجاد رادیکال‌های آزاد شود که در نهایت باعث آسیب‌رسانی به کبد، قلب و لوزالمعده خواهد شد. البته خطر ابتلا به برخ از سرطان‌ها را هم افزایش خواهد داد.

فراموش نکنید که مصرف مکرر مکمل‌های آهن به طور همزمان می‌تواند موجب ایجاد تهوع، استفراغ و درد معده شود، علی‌الخصوص اگر مکمل همراه با غذا مصرف نشود. در موارد بسیار شدید هم مصرف بیش از حد آهن می‌تواند نارسایی اندام، خونریزی داخلی، اغماء، تشنج و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد.

برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مصرف زیاد آهن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. همچنین تحقیقات دیگری هم وجود دارد که نشان می‌دهد میزان بالای آهن می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را افزایش دهد.

در هر صورت این موارد را باید به عنوان ریسک‌های مربوط به مصرف آهن در نظر داشته باشید که البته تمام هم نشده‌اند. اخیرا دانشمندان تحقیقاتی را پیرامون نقش احتمالی آهن اضافی در پیشرفت بیماری‌های عصبی همانند آلزایمر و پارکینسون آغاز کرده‌اند. این احتمال وجود دارد که آهن در آسیب مغزی نقش مستقیم داشته باشد؛ نتیجه این موضوع را می‌توان خونریزی در مغز عنوان کرد.

جالب است بدانید نتایج برخی پژوهش‌ها روی موش‌های آزمایشگاهی حکایت از تاثیر دوز بالای آهن روی افزایش احتمال ابتلا به آرتروز داشته است.

در صورتی که پزشکان تشخیص دهند یک فرد دارای مقادیر بالای آهن در بدن است، امکان دارد آزمایش آهن سرم را تجویز کنند. در ادامه شما را با محدوده طبیعی آهن در بدن آشنا خواهیم کرد.

آزمایش آهن سرم چیست؟

نمونه خون در محفظه مخصوص نگه داری خون

آزمایش آهن سرم راهی برای پزشکان فراهم می‌کند تا بتوانند میزان آهن در بدن یک فرد را تشخیص دهند. در این آزمایش از سرم استفاده می‌شود؛ سرم مایعی است که پس از خارج کردن سلول و لخته‌های خون از یک نمونه خونی باقی می‌ماند. هدف اصلی این آزمایش این است که پزشکان از وضعیت و محدوده طبیعی و غیر طبیعی آهن در بدن انسان، اطمینان حاصل کنند. در حقیقت کمبود و میزان بالای آهن در خون می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی شود.

نتایج آزمایش آهن سرم می‌تواند در تشخیص و معالجه هرگونه علائم افراد، عملکرد موثر داشته باشد. آن‌ها به طور معمول هم انواع دیگر آزمایش‌های سرم مربوط به آهن را انجام می‌دهند. نمونه خون شما پس از مراجعه به آزمایشگاه توسط پزشک یا پرستار از بازو گرفته می‌شود و برای آزمایش به واحدهای مربوطه ارسال خواهد شد.


حتما بخوانید » مورینگا چیست و چه تاثیراتی بر بدن دارد؟


تفسیر نتایج آزمایش آهن سرم

این آزمایش می‌تواند سطح کل آهن موجود در سرم را با واحد میکروگرم در هر دسی لیتر خون نمایش دهد. علاوه بر تست آهن سرم، بسیاری از افراد هم آزمایش سطح ترانسفرین سرم را انجام می‌دهند که نوعی پروتئین بوده و وظیفه انتقال آهن در خون را برعهده دارد.

سطح ترانسفرین می‌تواند به پزشک کمک کند تا مشخص کند آهن زیادی در خون وجود دارد. واحد اندازه‌گیری ترانسفرین هم میلی‌گرم در دسی لیتر است.

دلایل بروز نتایج غیرطبیعی

وجود مقادیر خیلی زیاد و خیلی کم آهن در بدن، می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مقادیر پایین می‌تواند نشانگر این باشد که فرد در رژیم غذایی خود به اندازه کافی، آهن مصرف نمی‌کند یا به صورت صحیح مورد پردازش قرار نگرفته است.

برای خانم‌ها هم ممکن است چرخه‌های سنگین قاعدگی موجب کاهش سطح آهن در بدن شود. سایر عواملی که می‌توانند باعث پایین آمدن سطح آهن در بدن شوند را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:

  • خونریزی در دستگاه گوارش
  • خونریزی در سایر بخش‌های بدن
  • بارداری

وجود مقادیر بالای آهن در بدن می‌تواند به علت مصرف زیاد آهن توسط افراد باشد. همچنین در صورت ابتلا به بیماری هموکروماتوز ارثی هم وقوع این پدیده امکان‌پذیر است.

دلایل وجود مقادیر بالای آهن شامل موارد زیر می‌شود:

  • بیماری مزمن کبدی همانند سیروز کبدی، نارسایی کبد و هپاتیت
  • مسمومیت با آهن که ناشی از مصرف خودسرانه مکمل‌ها است
  • کم‌خونی همولیتیک که در طی آن، تجزیه غیرطبیعی گلبول‌های قرمز باعث کاهش تعداد آن‌ها خواهد شد.
  • تزریق گلبول‌های قرمز

کاهش یا اختلال در RBC

مغز استخوان یک بافت نرم و اسفنجی در مرکز استخوان بوده و نقش بسیار مهمی در ایجاد RBC ایفاء می‌کند. در حقیقت این بخش از بدن انسان موجب تولید مغز سلول‌های بنیادی بوده که می‌توانند به گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت تبدیل شوند.

البته مغز استخوان هم آسیب‌پذیر است؛ به عنوان مثال بیماری سرطان خون می‌تواند روی مغز استخوان تاثیرگذار باشد؛ این یک نوع از انواع سرطان بوده که موجب تولید گلبول‌های سفید بیش از حد و غیرطبیعی شده و در نهایت تولید RBCs را با اختلال مواجه خواهد کرد.

مشکلات مغز استخوان می‌تواند موجب کم‌خونی شود. به عنوان مثال کم‌خونی آپلاستیک زمانی رخ می‌دهد که تعداد کمی سلول بنیادی در مغز وجود داشته باشد. در برخی موارد هم کم‌خونی زمانی ایجاد خواهد شد که رشد RBCs به صورت معمولی نباشد و می‌توان به تالاسمی اشاره کرد؛ تالاسمی یک نوع ارثی کم‌خونی شناخته می‌شود.

انواع مختلف کم‌خونی که به علت کاهش یا نقص RBC وجود دارند را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:

کم‌خونی سلولی

کم‌خونی سلولی باعث می‌شود که گلبول‌های قرمز همانند هلال، شکل بگیرند. آن‌ها ممکن است سریع‌تر از گلبول‌های قرمز سالم تجزیه شوند یا در رگ‌های خونی کوچک قرار گیرند. این انسداد می‌تواند موجب کاهش سطح اکسیژن شود و در نهایت باعث بروز درد در رگ‌های خونی شود.

نارسایی کمبود آهن

این مسئله می‌تواند باعث شود که بدن به دلیل کمبود آهن، تعداد کمی گلبول قرمز تولید کند.

دلایل زیر نقش زیادی در توسعه کم‌خونی ناشی از فقر آهن خواهند داشت:

  • رژیم غذایی با منابع آهن محدود
  • قاعدگی
  • اهدای خون مکرر
  • برخی شرایط گوارشی همانند بیماری کرون
  • داروهای تحریک‌کننده روده همانند ایبوپروفن

حتما بخوانید »تاثیرات زیره سبز سلامتی و لاغری


کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین

ویتامین B12 و فولات را می‌توان دو ویتامین ضروری برای تولید RBCs عنوان کرد. در صورتی که یک فرد به مقدار لازم از هر دو ویتامین را مصرف نکند، امکان دارد با کاهش تعداد گلبول قرمز خون مواجه شود. کم‌خونی مگالوبلاستیک و احتقانی را می‌توان به عنوان نمونه‌هایی از کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین معرفی کرد. در صورتی که بدن قادر به جذب موثر ویتامین‌های ذکر شده نباشد، احتمال ایجاد این بیماری هم وجود دارد؛ این نوع کم‌خونی را بیشتر در افراد مسن مشاهده می‌کنیم.

برخی از علائم کم‌خونی را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:

  • احساس سوزن سوزن شدن
  • احساس درد و قرمز شدن زبان
  • زخم‌های دهان
  • ضعف عضلانی
  • خستگی و کمبود انرژی
  • اختلالات بینایی
  • افسردگی
  • سردرگمی و سایر مشکلات مربوط به تمرکز، تفکر و حافظه

البته نباید عوارض طولانی مدت را هم نادیده گرفت که شامل موارد زیر می‌شود:

  • ناباروری که معمولا قابل بازگشت است
  • عوارض در دوران بارداری
  • اختلالات مادرزادی
  • اختلالات سیستم عصبی که امکان دارد دائمی باشد
  • مشکلات قلبی همانند نارسایی قلبی

مصرف مواد غذایی زیر می‌تواند روش درمان خوبی برای رفع کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین باشد.:

  • شکلات تیره
  • جگر گاو
  • گوشت گاو
  • تخم مرغ
  • توفو
  • لوبیا سفید
  • اسفناج
  • ماهی
  • شیر کم چرب

شکلات خالص

توجه داشته باشید که ویتامین C هم نقش زیادی در جذب آهن توسط بدن دارد. شما می‌توانید این ویتامین را با مصرف فلفل قرمز، پرتقال، توت فرنگی و کلم بروکلی به دست آورید. با این که در برخی موارد و شرایط حساس، امکان دارد بیماران نیازمند دریافت واحدهای خونی باشند، اما تغییر در رژیم غذایی می‌تواند باعث رفع مشکل کم‌خونی شود.

درمان‌های شیمیایی کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین

در صورتی که تغییرات رژیم غذایی نتواند باعث رفع مشکل کم‌خونی شود، پزشکان با تجویز مکمل‌ها سعی خواهند کرد تا این مشکل را رفع کنند. معمولا این مکمل‌ها به صورت خوراکی مصرف می‌شوند، اما ممکن است به دلیل شرایط سخت برخی افراد، مکمل‌ها از طریق تزریق وارد بدن شوند. همچنین در موارد بسیار شدید هم انتقال خون لازم است.

یکی از روش‌های جبران کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین را می‌توان مصرف مکمل آهن عنوان کرد، اما بهتر است آن‌ها را با آب پرتقال مصرف کنید، زیرا ویتامین C موجود در آب به بدن کمک می‌کند تا بتواند مواد معدنی را بهتر جذب کند. مکمل‌های آهن می‌توانند عوارض جانبی همانند یبوست، اسهال، درد شکم، حالت تهوع، سوزش قلب و مدفوع سیاه را رقم بزنند.

ویتامین B12 هم در کنار مواد غذایی که توضیح دادیم قابل جذب برای بدن خواهد بود، اما مکمل‌های آن در دسترس قرار دارد. همچنین فولات هم تاثیر بسیار زیادی در رفع کم‌خونی دارد تا جایی که امکان دارد برخی بیماران نیازمند مصرف فولات به مدت ۴ ماه باشند. این دسته از افراد می‌توانند مصرف مکمل‌های اسید فولیک را در دستور کار قرار دهند، اما این کار را باید با تجویز پزشک انجام داد؛ در حقیقت مصرف خودسرانه آن توصیه نمی‌شود.

معمولا پزشکان مکمل‌های آهن و اسید فولیک را در دوران بارداری تجویز می‌کنند. یک متخصص بهداشت و درمان می‌تواند دوزهای خاصی از این مکمل‌ها را برای بیماران تجویز کند. توجه داشته باشید برخی مکمل‌ها ممکن است تداخل دارویی داشته باشند و برای این حالت، باید با پزشک مربوطه مشورت کرد.

تخریب RBCs

طول عمر این سلول‌ها به طور معمول در رگ‌های خونی، ۱۲۰ روز است، اما بدن ممکن است قبل از گذراندن چرخه طبیعی اقدام به نابودی آن‌ها کند. یکی از انواع کم‌خونی‌های ناشی از بین رفتن RBCs را می‌توان کم‌خونی همولیتیک خودایمنی معرفی کرد. این مشکل هنگامی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن، گلبول‌های قرمز خون را به عنوان یک ماده خارجی شناسایی کرده و به آن‌ها حمله می‌کند.

عوامل بسیار زیادی می‌توانند موجب تجزیه بیش از حد RBC شوند که در میان آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت
  • برخی داروهای خاص همانند آنتی بیوتیک‌ها
  • فشار خون بالا
  • سموم تولیدشده توسط بیماری پیشرفته کلیه یا کبد
  • حملات خودایمنی بدن
  • زهر مار یا عنکبوت

روش‌های درمانی

مواد غذایی که دارای ویتامین b12 هستند

طیف وسیعی از درمان‌های کم‌خونی وجود دارند و هر کدام از آن‌ها هم سعی می‌کنند تعداد گلبول‌های قرمز خون را افزایش دهند. این کار می‌تواند باعث افزایش میزان اکسیژن در خون هم شود.

کم‌خونی ناشی از فقر آهن: مکمل‌های آهن و تغییر در رژیم غذایی می‌تواند بسیار موثر باشد. در صورت لزوم، پزشکان می‌توانند با تجویز برخی از آزمایش‌ها، علت اصلی خونریزی‌های بیش از حد را شناسایی و مورد بررسی قرار دهند.

کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین: درمان‌ها می‌تواند شامل مکمل‌های غذایی و ویتامین B12 باشد. با مصرف این موارد می‌توان تا حد زیادی از ابتلا به کم‌خونی جلوگیری کرد.

تالاسمی: درمان‌ها شامل مکمل‌های اسید فولیک، کپسول آهن و برای برخی افراد هم انتقال خون یا پیوند مغز استخوان خواهد بود. این روش‌ها را می‌توان به عنوان موثرترین روش‌های درمان کم‌خونی ناشی از بیماری ارثی تالاسمی عنوان کرد.

کم‌خونی ناشی از بیماری مزمن: پزشکان برای حل بیماری زمینه‌ای، تمرکز خواهند کرد. در حقیقت برخی از بیماری‌های زمینه‌ای می‌تواند باعث بروز کم‌خونی مزمن شود.

کم‌خونی آپلاستیک: درمان این مشکل می‌تواند با انتقال خون یا پیوند مغز استخوان حل شود.

کم‌خونی سلولی: در حالت عادی درمان این نوع از کم‌خونی شامل اکسیژن درمانی، داروهای تسکین‌دهنده درد و مایعات وریدی است، اما استفاده از آنتی بیوتیک‌ها، مکمل‌های اسید فولیک، انتقال خون و داروی سرطانی با نام هیدروکسی اوره هم می‌تواند کارساز باشد.

کم‌خونی همولیتیک: برنامه درمانی ممکن است شامل داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی بدن، عفونت‌ها و پلاسمایفرز باشد که موجب فیلتر خون خواهد شد.

رژیم‌های غذایی: در صورتی که کمبودهای غذایی به عنوان علت اصلی کم‌خونی شناخته می‌شوند، مصرف غذاهای غنی از آهن به شما کمک می‌کند. به عنوان مثال می‌توان مواد غذایی زیر را سرشار از آهن توصیف کرد:

  • غلات و نان‌های غنی شده با آهن
  • سبزیجات با برگ سبز همانند اسفناج و کلم
  • لوبیا
  • برنج قهوه‌ای
  • گوشت سفید یا قرمز
  • آجیل و دانه‌ها
  • ماهی
  • توفو
  • تخم مرغ
  • میوه‌های خشک از جمله زردآلو، کشمش و آلو

بد نیست بدانید که برخی عوامل هم تاثیر زیادی در افزایش آمار ابتلا خواهند داشت که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • زایمان زودرس
  • نوزادان در رده‌های سنی ۶ ماه الی ۲ سال
  • قاعدگی
  • بانوان در شرایط بارداری
  • رژیم‌های غذایی با ویتامین، مواد معدنی و آهن پایین
  • مصرف مداوم داروهایی همانند ایبوپروفن
  • سابقه خانوادگی کم‌خونی
  • اختلال در روده و تاثیر آن در جذب مواد مغذی که منجر به بیماری کرون هم می‌شود.
  • خونریزی به علت جراحی یا تروما
  • ابتلا به بیماری‌های مزمن همانند دیابت، سرطان، آرتریت روماتوئید، نارسایی قلبی به همراه بیماری کبدی

تشخیص

روش‌های مختلفی برای تشخیص کم‌خونی وجود دارد، اما متداول‌ترین روش را می‌توان آزمایش خون دانست که به CBC هم شناخته می‌شود. این آزمایش تعدادی از مولفه‌ها را شامل می‌شود:

  • سطح هماتوکریت که شامل مقایسه حجم گلبول‌های قرمز با کل حجم خون است.
  • سطح هموگلوبین
  • تعداد RBC

CBC می‌تواند نشانه‌ای از سلامتی کلی جسمانی شما باشد. همچنین می‌تواند به پزشک در تشخیص شرایط زمینه‌ای همانند سرطان خون یا بیماری‌های کلیوی هم کمک کند. در صورتی که میزان RBC، هموگلوبین و هماتوکریت پایین‌تر از حد طبیعی باشد، فرد موردنظر به احتمال زیاد به نوعی از کم‌خونی مبتلا شده است. با این وجود، امکان دارد نتایج آزمایش خون یک فرد خارج از محدوده سلامت باشد. آزمایش CBC را نمی‌توان یک نتیجه قطعی برای تشخیص معرفی کرد، اما می‌تواند یک نقطه شروع مفید باشد.

چشم‌انداز

کم‌خونی زمانی رخ می‌دهد که تعداد کمی گلبول قرمز در بدن در حال گردش باشد. این مسئله باعث کاهش میزان اکسیژن بدن خواهد شد و در نهایت می‌تواند منجر به بروز علائمی همانند خستگی، رنگ پریدگی پوست، درد در قفسه سینه و نفس نفس زدن‌های مداوم شود.

بیشتر از ۴۰۰ نوع از انواع مختلف کم‌خونی وجود دارد که علل شایع آن‌ها را می‌توان ریزش واحدهای خون، کاهش یا اختلال در تولید RBC و از بین رفتن آن‌ها عنوان کرد. همانطور که گفته شد، شایع‌ترین نوع کم‌خونی هم فقر آهن است. گاهی وقت‌ها به دلیل مصرف رژیم غذایی فاقد مواد مغذی، بیماری کرون یا استفاده از داروهای خاص هم ممکن است شاهد کم‌خونی باشیم.

پزشکان می‌توانند با تجویز آزمایش خون CBC، کم‌خونی را تشخیص دهند. البته بسته به نوع کم‌خونی، درمان می‌تواند متفاوت باشد، اما ممکن است شامل تجویز مصرف مکمل‌های آهن یا ویتامین، داروها، انتقال خون و پیوند مغز استخوان شود. با این حال، تغییر رژیم غذایی می‌تواند روش بسیار خوبی برای رفع مشکل کم‌خونی باشد.

بیشتر بخوانید » مالتوز یا شیرین کننده شکر مالت چیست؟

خانه » سلامت » توصیه های پزشکی

برچسب‌ها: درمان کم خونی ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


کوربینی می‌تواند به توضیح خودآگاهی کمک کند؟وضعیت عجیب عصبی
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:50 | بازدید : 168 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

کوربینی چیست؟خودآگاهی با کوربینی چه ارتباطی دارد؟آیا خودآگاهی و کوربینی دو مبحث مرتبط هستند؟آیا کوربینی؛وضعیت عجیب عصبی کوربینی می‌تواند به توضیح خودآگاهی کمک میکند؟علت کوربینی چیست؟درک وضعیتی به‌نام کوربینی،آیا کوربینی قابل درمان است؟درمان کوربینی چیست؟ارتباط سطح خودآگاهی با کوربینی چیست؟کوربینی چگونه عمل می‌کند؟ کوربینی نمونه‌ی برجسته‌ای از پدیده‌ای کلیست؟انواع آشنای آگاهی چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به تمام این سوالات خواهیم داد.

پژوهشگران می‌گویند درک وضعیتی به‌نام کوربینی می‌تواند به درک خودآگاهی در انسان کمک کند. این وضعیتی است که در آن قشر بینایی مغز دچار آسیب می‌شود؛ اما فرد به‌نوعی اطلاعاتی درباره‌ی اشیای موجود در محیط به‌دست می‌آورد،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

وضعیت بسیار نادری به‌نام کوربینی

تصور کنید کاملا نابینا باشید؛ اما بتوانید ببینید. آیا این حالت ممکن به‌نظر می‌رسد؟ بله، این اتفاق می‌افتد. چند سال پیش مردی که او را باری می‌خوانیم، دوبار پشت‌سر‌هم دچار سکته‌ی مغزی شد و درنتیجه‌ی این اتفاق، کاملا نابینا شد و با عصا راه می‌رفت. روزی، چند روان‌شناس باری را در راهرو پر از موانعی مانند جعبه و صندلی قرار دادند. آن‌ها عصا را از او گرفتند و از او خواستند مسیر راه‌رو را طی کند. نتیجه‌ی این آزمایش ساده ازنظر درک ما از خودآگاهی مهم است. باری توانست بدون برخورد به هیچ مانعی از میان آن‌ها راه خود را پیدا کند. او دچار وضعیت بسیار نادری به‌نام کوربینی است. افراد کوربین به‌طورمداوم آگاهی از اجسام پیش رویشان را انکار می‌کنند؛ اما می‌توانند کار شگفت‌آوری انجام دهند که نشان می‌دهد آن‌ها به‌نوعی باید بتوانند اجسام را ببینند.


حتما بخوانید » 33کتاب برای موفقیت و خودآگاهی;بهترین کتاب های انگیزشی دنیا


در موردی مشابقه، مرد دیگری که دچار کوربینی بود و او را ریک می‌خوانیم، جلو صفحه‌‌نمایشی قرار گرفت و به او گفته شد از میان چندین گزینه حدس بزند که چه چیزی روی صفحه‌نمایش است. ریک اصرار داشت نمی‌داند در آنجا چه چیزی وجود دارد و اینکه فقط حدس می‌زند؛ با‌این‌حال، دقت حدس او ۹۰ درصد بود.

واردآمدن آسیب به منطقه‌ای از مغز

قشر بینایی مغز

قشر بینایی

کوربینی نتیجه‌ی واردآمدن آسیب به منطقه‌ای از مغز است که قشر بینایی اولیه نامیده می‌شود. این منطقه از مغز یکی از مناطق مسئول بینایی است و آسیب‌دیدن آن می‌تواند به نابینایی منجر شود که گاهی به‌طورکامل و گاهی به‌طورجزئی رخ می‌دهد.

افراد کوربین

حال این سؤال مطرح می‌شود:‌ کوربینی چگونه عمل می‌کند؟ چشم‌ها نور را دریافت و آن را به اطلاعاتی تبدیل می‌کنند که سپس به مغز منتقل می‌شود. درادامه، این اطلاعات ازطریق مجموعه‌ مسیرهایی در مغز عبور می‌کند تا درنهایت، به قشر بینایی اولیه برسد. برای افراد کوربین، این منطقه آسیب دیده است و نمی‌تواند اطلاعات را به‌درستی پردازش کند؛ بنابراین، اطلاعات هرگز به آگاهی هشیارانه تبدیل نمی‌شود. بااین‌حال، این اطلاعات را هنوز مناطق دیگر سیستم بینایی پردازش می‌کند که دچار آسیب نشده‌اند و به افراد دچار کوربینی کمک می‌کند وظایفی را انجام دهند که درباره‌ی باری و ریک می‌بینیم.


حتما بخوانید » ضمیر ناخودآگاه را چگونه مجدد برنامه ریزی کنیم؟


سطح خودآگاهی

کوربینی نمونه‌ی برجسته‌ای از پدیده‌ای کلی به‌شمار می‌رود که نشان می‌دهد چه چیزی در مغز زیر سطح خودآگاهی رخ می‌دهد. این امر در افراد بینا و کوربین به یک اندازه صدق می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند تصاویر برهنه‌ی افراد جذاب، حتی وقتی از آن‌ها کاملا ناآگاه باشیم، می‌تواند موجب جلب توجه‌مان شود. مطالعات دیگر نشان داده‌اند می‌توانیم بدون داشتن آگاهی هشیارانه از شیئی، به‌درستی درباره‌ی رنگ آن قضاوت کنیم.

فرد نابینا

به‌نظر می‌رسد برخی افراد نابینا بتوانند ببینند.

افراد دچار کوربینی

کوربینی مباحثه‌های زیادی ایجاد کرده است. برخی فیلسوفان و روان‌شناسان چنین استدلال کرده‌اند که افراد دچار کوربینی ممکن ‌از اشیای پیش رویشان آگاه باشند؛ اگرچه به‌شیوه‌ای مبهم و به روشی که توصیفش سخت است. این پیشنهاد دشواری ایجاد می‌کند؛ زیرا کشف آگاه‌بودن فرد از شیء خاصی کاری پیچیده و دشوار است. هیچ آزمایشی برای خودآگاهی وجود ندارد و نمی‌توانید کاوشگر یا مانیتوری را کنار سر کسی قرار دهید تا آزمایش کنید از چیزی آگاه است یا نه. این تجربه‌ای کاملا شخصی است؛ البته می‌توانیم از آن‌ها سؤال کنیم؛ اما تفسیر آنچه مردم درباره‌ی تجارب خود می‌گویند، ممکن است دشوار باشد.

سایه‌های تاریکی

گاهی به‌نظر می‌رسد گزارش‌های این افراد حاکی ‌از آن باشد که آن‌ها از تمامی اجسام پیش روی خود ناآگاه هستند (یک‌بار ریک اصرار داشت که باور نمی‌کند واقعا جسمی در آنجا وجود داشته باشد). دیگر افراد دچار کوربینی احساس دیدن خطوط یا سایه‌های تاریکی را گزارش می‌کنند که نشان‌دهنده‌ی این احتمال است که شاید قدری آگاهی هشیارانه داشته باشند.


حتما بخوانید » هنر از نگاه درد؛از شناخت تا آگاهی


مرزهای خودآگاهی

کوربینی درباره‌ی خودآگاهی به ما چه می‌گوید؟ پاسخ این پرسش به این موضوع بستگی دارد که کدام تفسیر را می‌پذیرید. آیا فکر می‌کنید افراد دچار کوربینی به‌نوعی از این موضوع آگاه هستند که چه چیزی در آنجا وجود دارد یا خیر؟ اگر فکر کنیم آن‌ها از اشیای موجود آگاهی ندارند، سپس کوربینی ابزار هیجان‌انگیزی مهیا می‌کند که می‌توانیم از آن برای درک چیستی خودآگاهی استفاده کنیم. با بررسی این موضوع که مغز بدون خودآگاهی چه کاری می‌تواند انجام دهد، می‌توانیم دریابیم کدام وظایف به خودآگاهی نیاز دارند. از روی این مسئله ممکن است بتوانیم عملکرد تکاملی خودآگاهی را کشف کنیم.

ادراک و خودآگاهی و دیدن

ذکر این نکته لازم است که اگر بتوانیم اثبات کنیم افراد دچار کوربینی از شیء مقابل آگاه هستند، این موضوع نیز سؤالات هیجان‌انگیزی درباره‌ی محدوده‌های خودآگاهی مطرح می‌کند؛ ازجمله خودآگاهی چیست و فرق آن با انواع آشنای آگاهی چیست؟ خودآگاهی دقیقا در کجای مغز آغاز می‌شود و در کجا خاتمه پیدا می‌کند؟ اگر این افراد با وجود آسیب واردشده به قشر بینایی از خودآگاهی برخوردارند، این موضوع درباره‌ی نقش این منطقه از مغز در ایجاد خودآگاهی چه چیزی به ما می‌گوید؟

من (هنری تیلور، نویسنده‌ی مطلب) در پژوهش‌های خود به روشی علاقه‌مندم که کوربینی مرزهای مبهم بینایی و خودآگاهی را آشکار می‌کند. در مواردی نظیر کوربینی، مشخص نیست مفاهیم معمولی ما ازجمله «ادراک» و «خودآگاهی» و «دیدن» واقعا می‌توانند آنچه رخ می‌دهد، به‌خوبی توصیف کنند و آیا مناسب تشریح آن وظیفه هستند. هدف من ایجاد چشم‌اندازهایی ظریف‌تر از ادراک و خودآگاهی است که می‌تواند به ما در درک مرزهای مبهم میان آن‌ها کمک کند. برای درک نهایی این موارد، دقیقا به همان اندازه که به مطالعه‌ی کامل مکانیک ذهن نیاز داریم،باید درباره‌ی مفاهیم و مفروضات خود نیز دقیق تأمل کنیم.

بیشتر بخوانید » کوری و کری و لالی چند ساعتی روی نیمکت باغچه‌

خانه » سلامت

برچسب‌ها: خودآگاهی ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نویسندگان
لینک دوستان
آخرین مطالب
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)
تبادل لینک هوشمند

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان جی فان و آدرس jfun.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 1152
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 3

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 451
:: باردید دیروز : 497
:: بازدید هفته : 1498
:: بازدید ماه : 1470
:: بازدید سال : 8484
:: بازدید کلی : 8484